Uw business sturen op basis van cijfers

Factuur niet betaald? Vraag tijdig de BTW terug!

Tot en met 2017 kon u de BTW op niet betaalde facturen pas terugvragen nadat was vast komen te staan dat de vordering daadwerkelijk niet inbaar was. Dit is bijvoorbeeld in het geval van een faillissement van uw klant. Hier kon dus jaren overheen gaan, terwijl u de BTW wel reeds had afgedragen. Bovendien moest u hiervoor een apart verzoek indienen.  Vanaf 1 januari 2018 is deze regeling ingrijpend gewijzigd. Als uw klant uw factuur niet binnen een jaar heeft voldaan, kunt u nu de BTW al eerder terugvragen. Deze teruggave vraagt u in de reguliere aangifte van de periode volgend na een jaar na de vervaldatum van de factuur. U hoeft dus niet meer te wachten tot een uitspraak van een curator.

Let wel op! De belastingdienst gaat ervan uit dat u deze bedragen ook daadwerkelijk terugvraagt. Indien uw klant na een jaar alsnog betaalt, dient u ook alsnog de BTW af te dragen in de periode dat het bedrag is ontvangen. Wij adviseren u derhalve om in ieder geval na een jaar de BTW terug te vragen, om te voorkomen dat u dubbel de BTW afdraagt.

Neem contact op met uw adviseur indien u hier vragen over heeft.

Terug naar overzicht

Nederland heft over winst op basis van arm’s-lenghtbeginsel

Geschreven op 19 Mrt 2024

Nederland heft vennootschapsbelasting over dat deel van de winst van belastingplichtigen dat aan Nederland toerekenbaar is, aldus de Staatssecretaris van Financiën Van Rij, in reactie op Kamervragen.

Lees verder

Opvallende uitspraken: Kosten voor de opleiding fitnesstrainer zijn aftrekbaar als het beroep uiteindelijk niet wordt uitgeoefend..

Geschreven op 14 Mrt 2024

Hof Den Haag oordeelt, anders dan de rechtbank, dat de kosten van de opleiding Fitness Trainer 1 kwalificeren als aftrekbare scholingsuitgaven.  

Lees verder