Uw business sturen op basis van cijfers

lbfinance

ZZP'ers opgelet ! Handhaving wet DBA uitgesteld tot 1 januari 2018

Staatssecretaris Wiebes (Financiën) heeft bekend gemaakt dat de handhaving op de wet DBA wordt uitgesteld tot 1 januari 2018. De wet blijft dus wel van kracht, maar zzp'ers en opdrachtgevers krijgen een langere periode de tijd om te komen tot een modelovereenkomst. Over de periode tot 1 januari 2018 legt de belastingdienst geen boetes of naheffingen op, tenzij hier duidelijk misbruik van wordt gemaakt.

Het kabinet gaat in de tussenliggende periode bekijken hoe de begrippen ‘gezag’ en ‘vrije vervanging’ kunnen worden aangepast aan de moderne tijd.

Op de website van de belastingdienst wordt gemeld:

“Zzp’ers en opdrachtgevers krijgen tot 1 januari 2018 geen boete of naheffing. In de tussenliggende periode gaat het kabinet onderzoeken of het arbeidsrecht herijkt moet worden. De handhaving wordt opgeschort tot 1 januari 2018. Zzp’ers en opdrachtgevers krijgen in de periode tot die datum dus geen boetes of naheffingen, behalve evidente kwaadwillende.

Wij gaan een coachende rol vervullen op de werkvloer. Zo wordt duidelijk wat wel en wat niet kan. 

 Daarnaast onderzoekt het kabinet of het arbeidsrecht herijkt moet worden om beter aan te sluiten op de praktijk. Het kabinet wil daar haast mee maken en hoopt voor een volgend regeerakkoord met resultaten te komen. Het ministerie van SZW staat ervoor open om met de sectoren te praten over de mogelijkheden die de Wet werk en zekerheid biedt. Bijvoorbeeld via de cao of ministeriële regeling.

Met de maatregelen wil het kabinet de overgang naar de wet DBA voor zzp’ers en opdrachtgevers vergemakkelijken.”

Terug naar overzicht