Uw business sturen op basis van cijfers

BTW aangifte ZZP

BTW aangifte doen als ZZP'er is één van de laatste dingen waar je op zit te wachten. Toch is het erg belangrijk om deze zaken op orde te hebben. Als ZZP'er ben je niet alleen verplicht om de jaarlijkse inkomstenbelasting te doen, ook de btw-aangifte moet in orde zijn! Tenzij jij een vrijstelling hebt voor de BTW-aangifte. Maar eerst; Wat is btw-aangifte? En, wanneer moet ik aangifte doen?

Wat houdt BTW aangifte in voor ZZP'ers?

Net als voor alle andere ondernemers is de BTW aangifte het moment dat jij bekend maakt bij de belastingdienst hoeveel BTW jij - als ondernemer - hebt ontvangen en mag aftrekken. Om verwarring te voorkomen; de BTW aangifte wordt ook wel aangifte omzetbelasting genoemd. Omzetbelasting is namelijk de belasting over de toegevoegde waarde (BTW), die de overheid heft op de verkoop van diensten en producten. Als ZZP'er moet de BTW bij de verkoopprijs van jouw product of dienst worden opgeteld. Jij ontvangt de BTW van de afnemer, waarna jij dit weer moet afdragen aan de Belastingdienst. Al de BTW die jijzelf betaalt, kan weer afgetrokken worden van de over te maken BTW aan de Belastingdienst. 

Ben ik als ZZP'er verplicht om btw-aangifte te doen?

De Belastingdienst is leidend in het bepalen of btw-aangifte verplicht is in jouw situatie. Wanneer jij zelfstandig een beroep uitoefent, dus niet in loondienst bent, ben je ondernemer als het op BTW aankomt. Dit geldt echter dan niet automatisch ook voor de inkomstenbelasting. Vanuit de Belastingdienst worden deze twee dingen apart van elkaar gezien. Hierdoor kan het voorkomen dat de Belastingdienst jou ziet als ondernemer voor de BTW, maar niet voor de inkomstenbelasting. Andersom komt ook in sommige gevallen voor, dit is afhankelijk van de belastingvorm. 

Wanneer moet ik de aangifte van omzetbelasting doen?

De Belastingdienst stuurt naar elke ondernemer een bericht met het aangiftetijdvak waarin hij/zij valt. Afhankelijk van de af te dragen hoeveelheid BTW, wordt bepaald of je maandelijks, per kwartaal of per jaar aangifte moet doen. De meeste ZZP’ers zullen de btw-aangifte elk kwartaal moeten doen. 

Wat gebeurt er als ik te laat aangifte doe?

Als je te laat aangifte doet, betekent dit meteen een boete. Er worden vanuit de Belastingdienst geen aanslagen of herinneringen gestuurd. Het is dus essentieel dat dit proces bewaakt wordt. Dit kan je zelf doen door de app “de btw-alert” te downloaden. Misschien is het uitbesteden van de btw-aangifte en/of administratie een uitkomst?

Complete ontzorging, zonder enorme kosten.

Vaak is men huiverig voor het uitbesteden van hun aangiftes en/of administratie. Nergens voor nodig, want vanuit een kostenoogpunt is het inschakelen van een administratiekantoor soms juist goedkoper dan zelf deze taken uit te voeren. Er zijn namelijk veel dingen waar rekening mee gehouden moet worden. Te laat aangifte doen is hier één van. Afhankelijk van de complexiteit van jouw administratie zijn er nog veel meer valkuilen. LB Finance voorkomt dat jij in een van deze valkuilen stapt. Namelijk fouten maken of juist niet gebruik maken van (gunstige) regelingen kan veel geld kosten. LB Finance helpt sinds 2006 ondernemers en ZZP’ers met hun administratie en aangiftes. Dankzij onze bundeling van ervaring, deskundigheid en passie voor administreren zijn wij dé financiële partner voor elke ondernemer. 

 

Vrijblijvend kennismaken

Wij komen graag in contact met ZZP’ers en MKB’ers over hun administratie en welke mogelijkheden wij kunnen bieden. Wanneer u interesse heeft in de het uitbesteden van uw aangiftes of een andere zaak betreft administratie, komen wij graag met u in contact!

Wijzigingswet beperking toegang UBO-registers naar Tweede Kamer

Geschreven op 27 Aug 2024

De toegang tot de Nederlandse UBO-registers wordt beperkt tot een viertal specifiek afgebakende groepen. Daartoe heeft minister Van Weyenberg van Financiƫn het wetsvoorstel Wijzigingswet beperking toegang UBO-registers naar de Tweede Kamer gestuurd.

Lees verder

Een nieuw pensioenstelsel

Geschreven op 13 Aug 2024

Sinds 1 juli 2023 is de nieuwe pensioenwet van kracht. Op 1 januari 2027 moeten alle oude pensioenen zijn omgezet naar nieuwe pensioenen.

Lees verder