Uw business sturen op basis van cijfers

Aangenomen wetsvoorstel voor giftenaftrek VPB heeft alleen gevolgen voor giften tot € 100.000

Het aangenomen amendement Grinswis c.s. heeft alleen gevolgen voor giften vanuit de vennootschap onder de € 100.000. Dat antwoordt staatssecretaris Van Rij van Financiën op vragen van de vaste commissie voor Financiën van de Eerste Kamer over de aftopping van de periodieke giftenaftrek en verwachte effecten op ANBI’s, zoals beschreven in de brief van 27 juni 2023.

De in de brief van 27 juni 2023 (V-N 2023/36.18) opgenomen denkrichting voor het aanpassen van de regeling voor geven vanuit de vennootschap maakt onderdeel uit van het wetsvoorstel Belastingplan 2024, zie ook V-N 2023/44.3. Hiermee zou het geven vanuit de vennootschap worden gestimuleerd doordat giften die rechtstreeks door de vennootschap worden gedaan niet meer zouden leiden tot heffing van inkomstenbelasting en dividendbelasting, waarbij de giftenaftrek in de vennootschapsbelasting zou komen te vervallen.

Inmiddels heeft de behandeling van het Belastingplan 2024 door de Tweede Kamer plaatsgevonden, waarbij het amendement van het lid Grinwis c.s. is aangenomen (V-N Vandaag 2023/2542). Hierdoor gaat de afschaffing van de giftenaftrek in de vennootschapsbelasting voor giften onder de € 100.000 niet door. De voorgestelde maatregel en het aangenomen amendement hebben geen invloed op zakelijke uitgaven.

Terug naar overzicht

Fiscale maatregelen Hoofdlijnenakkoord PVV, VVD, NSC en BBB

Geschreven op 21 Mei 2024

De informateurs Dijkgraaf en Van Zwol hebben met de fractievoorzitters van PVV, VVD, NSC en BBB de besprekingen over het hoofdlijnenakkoord afgerond. Met het hoofdlijnenakkoord zijn afspraken gemaakt over de financiën van de rijksbegroting.

Lees verder

Letselschade-uitkering is niet vrijgesteld van box 3-heffing.

Geschreven op 01 Mei 2024

Letselschade-uitkering is niet vrijgesteld van box 3-heffing.

Lees verder