Uw business sturen op basis van cijfers

Aanpassing regelgeving zzp’ers (wet DBA)

De in de praktijk slecht uitvoerbare wet DBA met de verschillende  modelcontracten wordt afgeschaft. In plaats daarvan willen de vier coalitiepartijen een opdrachtgeversverklaring invoeren, die online ingevuld kan worden. Met deze opdrachtgeversverklaring krijgt een opdrachtgever vooraf zekerheid  van vrijwaring voor loonbelasting en premies werknemersverzekeringen. Hierbij zal het onderdeel gezagsverhouding worden verduidelijkt waarbij meer getoetst zal worden op basis van de materiële omstandigheden in plaats van formele. Welke administratieve lasten dit met zich meebrengt voor het bedrijfsleven moet nog worden afgewacht. Tevens blijft het de vraag of hiermee het vraagstuk van schijnzelfstandigheid definitief wordt opgelost.

Verder overweegt het nieuwe kabinet om minimumtarieven voor zzp’ers in te voeren.  Voor zzp’ers wordt bepaald dat altijd sprake is van een arbeidsovereenkomst bij een laag tarief (tot 125% wettelijk minimum loon) in combinatie met een langer duur (>3 maanden) van de overeenkomst of een laag tarief in combinatie met het verrichten van reguliere bedrijfsactiviteiten.

Terug naar overzicht

Nederland heft over winst op basis van arm’s-lenghtbeginsel

Geschreven op 19 Mrt 2024

Nederland heft vennootschapsbelasting over dat deel van de winst van belastingplichtigen dat aan Nederland toerekenbaar is, aldus de Staatssecretaris van Financiën Van Rij, in reactie op Kamervragen.

Lees verder

Opvallende uitspraken: Kosten voor de opleiding fitnesstrainer zijn aftrekbaar als het beroep uiteindelijk niet wordt uitgeoefend..

Geschreven op 14 Mrt 2024

Hof Den Haag oordeelt, anders dan de rechtbank, dat de kosten van de opleiding Fitness Trainer 1 kwalificeren als aftrekbare scholingsuitgaven.  

Lees verder