Uw business sturen op basis van cijfers

Column: opvallende uitspraak week 35

Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat X recht heeft op aftrek specifieke zorgkosten voor de door haar aangeschafte elektrische fiets.

X koopt in 2019 een voor haar op maat gemaakte elektrische fiets. Ze koopt er tevens een fietsverzekering bij. Ze heeft geen aanvraag voor een tegemoetkoming voor de uitgaven gedaan in het kader van de WMO. In 2009 deed ze dat wel voor een eerdere elektrische fiets. Die aanvraag werd toen afgewezen. De inspecteur corrigeert de aftrek en geeft aan dat de kosten niet drukken, omdat X een beroep had kunnen doen op de WMO. En bij afwijzing vormen de kosten een niet-aftrekbare eigen bijdrage, aldus de inspecteur. Niet in geschil is dat de fiets een “ander hulpmiddel” is. 

De rechtbank oordeelt dat het niet doen van een WMO-aanvraag de aftrek als specifieke zorgkosten niet in de weg staat. Verder is geen sprake van een niet-aftrekbare eigen bijdrage omdat de betalingen niet hun grond vinden in de  WMO. X heeft nu eenmaal geen WMO-tegemoetkoming aangevraagd. De fietsverzekering is niet aftrekbaar.

Terug naar overzicht

Column: opvallende uitspraken week 41

Geschreven op 24 Nov 2022

Afgelopen week is een uitspraak gedaan dat er geen recht is op VPB-vrijstelling voor professionele ondersteuners bij stoppen-met-rokenprogramma.

Lees verder

De tweede nota van wijzigingen bij de overbruggingswet box 3 is naar de tweede kamer gestuurd.

Geschreven op 21 Nov 2022

Staatssecretaris Van Rij van Financiƫn heeft de tweede nota van wijziging bij de Overbruggingswet box 3 (36204) naar de Tweede Kamer gestuurd. De bewindsman wil een massaalbezwaarplusprocedure toevoegen.

Lees verder