Uw business sturen op basis van cijfers

Column: Opvallende uitspraken week 20 2023

Afgelopen week is een uitspraak gedaan dat een telefoonwinkel BTW verschuldigd is over een levering van een telefoon 'op afbetaling' via provider.

Hof Den Haag beslist dat X BTW verschuldigd is over het toestelkrediet. X levert telefoons en verricht geen BTW-vrijgestelde kredietbemiddelingsdienst.

Belanghebbende (X) exploiteert een telefoonwinkel waar men telefoons kan kopen en abonnementen bij providers kan afsluiten. X verkoopt de telefoons op afbetaling aan consumenten. De provider betaalt de volledige vergoeding aan X onder de noemer ‘toestelkrediet’, terwijl consumenten maandelijks afbetalen. De provider stuurt maandelijks een ‘selfbilling’ factuur, en berekent geen BTW over het toestelkrediet. 

Hof Den Haag beslist dat X BTW verschuldigd is over het toestelkrediet. X levert telefoons en verricht geen BTW-vrijgestelde kredietbemiddelingsdienst. De naheffingsaanslag is dus terecht opgelegd. De naheffingsaanslag wordt wel verminderd. X is niet 21% over de ontvangen vergoeding verschuldigd, maar 21/121e van de ontvangen vergoeding.

Terug naar overzicht

Column: Opvallende uitspraken week 39 2023

Geschreven op 29 Sept 2023

Afgelopen week is een uitspraak gedaan dat een professioneel mountainbiker loon geniet uit dienstbetrekking, geen winst uit onderneming.

Lees verder

Prinsjesdag 2023

Geschreven op 26 Sept 2023

Het kabinet heeft op Prinsjesdag haar plannen voor 2024 bekendgemaakt. Hieronder staan de belangrijkste gevolgen voor u als ondernemer. 

Lees verder