Uw business sturen op basis van cijfers

Column: Opvallende uitspraken week 20 2023

Afgelopen week is een uitspraak gedaan dat een telefoonwinkel BTW verschuldigd is over een levering van een telefoon 'op afbetaling' via provider.

Hof Den Haag beslist dat X BTW verschuldigd is over het toestelkrediet. X levert telefoons en verricht geen BTW-vrijgestelde kredietbemiddelingsdienst.

Belanghebbende (X) exploiteert een telefoonwinkel waar men telefoons kan kopen en abonnementen bij providers kan afsluiten. X verkoopt de telefoons op afbetaling aan consumenten. De provider betaalt de volledige vergoeding aan X onder de noemer ‘toestelkrediet’, terwijl consumenten maandelijks afbetalen. De provider stuurt maandelijks een ‘selfbilling’ factuur, en berekent geen BTW over het toestelkrediet. 

Hof Den Haag beslist dat X BTW verschuldigd is over het toestelkrediet. X levert telefoons en verricht geen BTW-vrijgestelde kredietbemiddelingsdienst. De naheffingsaanslag is dus terecht opgelegd. De naheffingsaanslag wordt wel verminderd. X is niet 21% over de ontvangen vergoeding verschuldigd, maar 21/121e van de ontvangen vergoeding.

Terug naar overzicht

Fiscale maatregelen Hoofdlijnenakkoord PVV, VVD, NSC en BBB

Geschreven op 21 Mei 2024

De informateurs Dijkgraaf en Van Zwol hebben met de fractievoorzitters van PVV, VVD, NSC en BBB de besprekingen over het hoofdlijnenakkoord afgerond. Met het hoofdlijnenakkoord zijn afspraken gemaakt over de financiƫn van de rijksbegroting.

Lees verder

Letselschade-uitkering is niet vrijgesteld van box 3-heffing.

Geschreven op 01 Mei 2024

Letselschade-uitkering is niet vrijgesteld van box 3-heffing.

Lees verder