Uw business sturen op basis van cijfers

Column: Opvallende uitspraken week 26

Afgelopen week is er een uitspraak gedaan dat een oud-werknemer forse boetes moet gaan betalen voor de overstap naar een concurrent.

Forse boetes voor overstap naar concurrent

Een oud-werknemer moet van de rechter 500.000 euro aan contractuele boetes betalen aan zijn oud-werkgever omdat hij het concurrentie-, relatie- en geheimhoudingsbeding schond rond zijn overstap naar een concurrent. De man, een trader, werkte sinds 2017 bij het Leidse handelsbedrijf West Coast Supply. In de zomer van 2020 stapte hij over naar concurrent Van Caem, een voormalig zusterbedrijf van West Coast.

De trader moet van de rechter ook toestaan dat zijn privélaptop wordt onderzocht en dat gegevens over zijn oud-werkgever West Coast Supply daarop worden gewist omdat hij tegen de regels informatie meenam van zijn oud-werkgever. Uit onderzoek van zijn oud-werkgever bleek dat de man actief was geworden voor de concurrent en zakelijke informatie van zijn oud-werkgever gebruikte om oude zakenrelaties te benaderen.

Hoewel de trader volgens zijn arbeidscontract met West Coast Supply het maximale bedrag van één miljoen euro aan boetes schuldig is, matigt de kantonrechter de boetes tot 500.000 euro. De rechter komt tot die halvering omdat West Coast Supply de gestelde schade door het schenden van de bedingen niet concreet heeft gemaakt.

De tegenwerping van de handelaar dat de gematigde boete nog steeds te hoog is ten opzichte van zijn inkomsten, werd van tafel geveegd. De kantonrechter vindt de schendingen zo ernstig, dat de hoge boete passend is. Daarbij speelt een rol dat de man zelfs na de ontdekking van zijn overstap nog een tijdje onder een schuilnaam en zzp-constructie voor de concurrent bleef werken.

Van Caem (VCKG, Van Caem Klerks Group) van Quote-500 ondernemer Michiel Kuijlaars en West Coast Supply van Robert Juffermans vormden vroeger één handelsbedrijf. In 2015 besloten de ondernemers om het bedrijf te splitsen en ieder hun eigen weg te gaan. Vorig jaar legde de rechtbank Van Caem een ronselverbod op omdat het bedrijf personeel wegkaapte bij het voormalige zusterbedrijf.

Terug naar overzicht

Column: Opvallende uitspraken week 39 2023

Geschreven op 29 Sept 2023

Afgelopen week is een uitspraak gedaan dat een professioneel mountainbiker loon geniet uit dienstbetrekking, geen winst uit onderneming.

Lees verder

Prinsjesdag 2023

Geschreven op 26 Sept 2023

Het kabinet heeft op Prinsjesdag haar plannen voor 2024 bekendgemaakt. Hieronder staan de belangrijkste gevolgen voor u als ondernemer. 

Lees verder