Uw business sturen op basis van cijfers

Column: opvallende uitspraken week 33

Afgelopen week is een uitspraak gedaan dat er een onvoorwaardelijke celstraf wordt opgelegd voor grootschalige fraude met kinderopvangtoeslagen.

Rechtbank Amsterdam oordeelt dat X de Belastingdienst voor bijna € 600.000 heeft opgelicht. De andere ouders herkenden hem op een foto als degene die hen de toeslagen liet aanvragen. X krijgt 20 maanden gevangenisstraf, waarvan zes voorwaardelijk zijn.

X vraagt vanaf 2009 op grote schaal kinderopvangtoeslag aan voor zijn eigen kinderen en voor kinderen van anderen. De betreffende kinderen genoten geen opvang of voor veel minder uren. De meeste andere ouders waren er zich van bewust dat werd gefraudeerd. Volgens X heeft hij niets met de fraude te maken en zou iemand anders er verantwoordelijk voor zijn. 

Rechtbank Amsterdam oordeelt dat X de Belastingdienst voor bijna € 600.000 heeft opgelicht. De andere ouders herkenden hem namelijk op een foto als degene die hen de toeslagen liet aanvragen. Het door X geschetste alternatieve scenario is mede daarom niet geloofwaardig. Andere omstandigheden die in zijn richting wijzen, is het veelvuldig gebruik van zijn zakelijke IP-adres, het feit dat geld op rekeningen van X en zijn familie werd gestort en de bij hem aangetroffen valse documenten. Het is dit soort grootschalige fraude met toeslagen die tot de te harde handhavingscultuur bij de Belastingdienst heeft geleid en die de opmaat was voor de Toeslagenaffaire. X krijgt een gevangenisstraf van 20 maanden, waarvan zes voorwaardelijk zijn.

Terug naar overzicht

Column: Opvallende uitspraken week 39 2023

Geschreven op 29 Sept 2023

Afgelopen week is een uitspraak gedaan dat een professioneel mountainbiker loon geniet uit dienstbetrekking, geen winst uit onderneming.

Lees verder

Prinsjesdag 2023

Geschreven op 26 Sept 2023

Het kabinet heeft op Prinsjesdag haar plannen voor 2024 bekendgemaakt. Hieronder staan de belangrijkste gevolgen voor u als ondernemer. 

Lees verder