Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat X geen ANBI is. De inspecteur heeft dan ook terecht geen ANBI-beschikking afgegeven. De feitelijke werkzaamheden van X komen niet overeen met haar statutaire doelstelling. Ook zijn de werkzaamheden er niet rechtstreeks op gericht om een algemeen belang te dienen.
Het doel van belanghebbende, stichting X, is het huisvesten, verzorgen en begeleiden van mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Op last van haar bank wordt naast de stichting vof A opgericht, waarin de begeleiding, zorg en dagbesteding worden ondergebracht. X verzoekt om bij beschikking aangemerkt te worden als een algemeen nut beogende instelling. Volgens X is de door haar geboden veilige woonomgeving noodzakelijk voor het verlenen van goede zorg en kwalificeert zij daarom als ANBI. De inspecteur wijst het verzoek af.
Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat X geen ANBI is. De inspecteur heeft dan ook terecht geen ANBI-beschikking afgegeven. De feitelijke werkzaamheden van X komen niet overeen met haar statutaire doelstelling. Ook zijn de werkzaamheden er niet rechtstreeks op gericht om een algemeen belang te dienen. X verleent namelijk geen zorg en begeleiding maar verschaft alleen maar huisvesting. De zorg wordt uitsluitend verleend door vof A. Daarbij merkt de rechtbank nog op dat het haar onduidelijk is op welke wijze door X huisvesting wordt verschaft. Het onroerend goed is niet in eigendom van X. Daarnaast dient het louter exploiteren van onroerend goed, volgens de wetsgeschiedenis, niet het algemeen nut. Ook kan X niet als steunstichting van vof A worden aangemerkt, omdat vof A geen ANBI-status heeft. Het gelijk is aan de inspecteur.
Terug naar overzichtGeschreven op 26 Nov 2024
De Tweede Kamer heeft op 14 november 2024 de volgende moties aangenomen die zijn ingediend bij de behandeling van het pakket Belastingplan 2025.
Lees verderGeschreven op 19 Nov 2024
Het nieuwe financieringsstelsel kinderopvang moet eenvoudiger zijn dan het huidige stelsel en de betaalbaarheid van kinderopvang voor ouders verbeteren. Deze doelen staan in de hoofdlijnenbrief ‘Nieuw financieringsstelsel kinderopvang: aan de slag!’ die door staatssecretaris Nobel van Participatie en Integratie naar de Tweede Kamer is gestuurd. De hoofdlijnenbrief dient als beleidsmatige basis voor het wetstraject.
Lees verder