Uw business sturen op basis van cijfers

Column: opvallende uitspraken week 37

Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat een (alcoholisch) pauzedrankje welke bij de prijs van een entreekaartje zit inbegrepen, een zelfstandige prestatie is en het hoge tarief van toepassing is.

X exploiteert een theater. In de prijs van een entreekaartje zit een pauzedrankje inbegrepen, dat alcoholisch of non-alcoholisch is. X doet aangiften omzetbelasting en past voor de non-alcoholische pauzedrankjes het lage tarief en voor alcoholische pauzedrankjes het normale tarief toe. X is later van mening dat het lage tarief als enige van toepassing is en vraagt de te veel betaalde OB terug. X krijgt deze bedragen terug. Enkele maanden later legt de inspecteur een naheffingsaanslag op. In geschil is of het lage tarief van toepassing is. 

Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat de naheffingsaanslag terecht is opgelegd. De rechtbank overweegt dat het verstrekken van (alcoholische) drankjes in de pauze niet meebrengt dat dit de gebruikmaking van de hoofdprestatie, het bezoek aan de theatervoorstellingen, als zodanig optimaal maakt. Dit betekent dat het verlenen van toegang tot een voorstelling en het pauzedrankje  als te onderscheiden en zelfstandige prestaties moeten worden beschouwd en het hoge tarief van toepassing is. Het beroep is ongegrond. 

Terug naar overzicht

Column: opvallende uitspraken week 41

Geschreven op 24 Nov 2022

Afgelopen week is een uitspraak gedaan dat er geen recht is op VPB-vrijstelling voor professionele ondersteuners bij stoppen-met-rokenprogramma.

Lees verder

De tweede nota van wijzigingen bij de overbruggingswet box 3 is naar de tweede kamer gestuurd.

Geschreven op 21 Nov 2022

Staatssecretaris Van Rij van Financiƫn heeft de tweede nota van wijziging bij de Overbruggingswet box 3 (36204) naar de Tweede Kamer gestuurd. De bewindsman wil een massaalbezwaarplusprocedure toevoegen.

Lees verder