Uw business sturen op basis van cijfers

Column: opvallende uitspraken week 37

Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat een (alcoholisch) pauzedrankje welke bij de prijs van een entreekaartje zit inbegrepen, een zelfstandige prestatie is en het hoge tarief van toepassing is.

X exploiteert een theater. In de prijs van een entreekaartje zit een pauzedrankje inbegrepen, dat alcoholisch of non-alcoholisch is. X doet aangiften omzetbelasting en past voor de non-alcoholische pauzedrankjes het lage tarief en voor alcoholische pauzedrankjes het normale tarief toe. X is later van mening dat het lage tarief als enige van toepassing is en vraagt de te veel betaalde OB terug. X krijgt deze bedragen terug. Enkele maanden later legt de inspecteur een naheffingsaanslag op. In geschil is of het lage tarief van toepassing is. 

Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat de naheffingsaanslag terecht is opgelegd. De rechtbank overweegt dat het verstrekken van (alcoholische) drankjes in de pauze niet meebrengt dat dit de gebruikmaking van de hoofdprestatie, het bezoek aan de theatervoorstellingen, als zodanig optimaal maakt. Dit betekent dat het verlenen van toegang tot een voorstelling en het pauzedrankje  als te onderscheiden en zelfstandige prestaties moeten worden beschouwd en het hoge tarief van toepassing is. Het beroep is ongegrond. 

Terug naar overzicht

Fiscale maatregelen Hoofdlijnenakkoord PVV, VVD, NSC en BBB

Geschreven op 21 Mei 2024

De informateurs Dijkgraaf en Van Zwol hebben met de fractievoorzitters van PVV, VVD, NSC en BBB de besprekingen over het hoofdlijnenakkoord afgerond. Met het hoofdlijnenakkoord zijn afspraken gemaakt over de financiƫn van de rijksbegroting.

Lees verder

Letselschade-uitkering is niet vrijgesteld van box 3-heffing.

Geschreven op 01 Mei 2024

Letselschade-uitkering is niet vrijgesteld van box 3-heffing.

Lees verder