Uw business sturen op basis van cijfers

Compensatie voor hoge energieprijzen en inflatie

De roep om compensatie voor de almaar stijgende prijzen en aanhoudende inflatie heeft het kabinet beantwoord met een aantal compensatiemaatregelen die de pijn voor zowel particulieren als bedrijven enigszins moet verzachten. Met het compensatiepakket is ruim € 2,8 miljard gemoeid. Voor de dekking hiervan maakt het kabinet gebruik van overgebleven middelen uit de Brexit Adjustment Reserve (BAR).

Dit is een eenmalige compensatieregeling van de EU bestemd voor internationale ondernemers die zaken deden (of nog doen) met het VK en voor vissers. Hieruit is maximaal € 364 miljoen beschikbaar.

1. Verlaging brandstofaccijns

Vanaf 1 april is de accijns op brandstof tijdelijk (in elk geval tot eind 2022) met 21% verlaagd. Voor een liter benzine (Euro loodvrij) gaat € 0,173 van de accijns af (deze bedroeg € 0,82371 per liter excl. BTW). Voor een liter diesel is de korting € 0,111 (deze bedroeg € 0,52846 per liter excl. BTW). Ook de accijns op LPG en LNP is verlaagd, met € 0,041 per liter.

2. Lagere BTW op energie

De BTW op energie (aardgas, elektriciteit en stadsverwarming) gaat per 1 juli 2022 tijdelijk (voorlopig tot eind 2022) omlaag van 21% naar 9%. Dit scheelt een huishouden met gemiddeld verbruik over dat half jaar ca. € 140.

3. Eenmalige tegemoetkoming lage inkomens

Het kabinet verhoogde de eenmalige tegemoetkoming die huishoudens op of net boven het sociaal minimum via hun gemeente ontvangen,
van € 200 naar € 800. Ook wordt € 150 miljoen extra uitgetrokken om huishoudens te ondersteunen bij verduurzaming van hun woning.

Terug naar overzicht

Column: Opvallende uitspraken week 19 2023

Geschreven op 02 Jun 2023

Afgelopen week is een uitspraak gedaan dat er geen blijvende waardevermindering voor een auto is na schadeherstel.

Lees verder

Eigen woning gaat niet naar box 3

Geschreven op 31 Mei 2023

Gelet op de ontwikkeling van box 3 naar een nieuw stelsel van werkelijk rendement, waarbij de wijze waarop onroerend goed – niet zijnde de eigen woning – wordt belast, nog niet is uitgekristalliseerd, is het beleidsmatig niet logisch om de eigenwoningregeling hierin mee te nemen. Lees voor meer informatie verder.

Lees verder