Uw business sturen op basis van cijfers

De hoogte van de kindertoeslag wordt bepaald door het verzamelinkomen en woonsituatie.

Het verzamelinkomen uit de Wet IB 2001 is een algemeen aanvaard begrip om de draagkracht te bepalen. Bij de introductie van de toeslagen is bewust gekozen om het toetsingsinkomen aan te laten sluiten bij het verzamelinkomen. Dat schrijft minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in antwoord op Kamervragen.

Het toetsingsinkomen van een gezin in een koopwoning kan afwijken van een vergelijkbaar gezin met hetzelfde inkomen in een huurwoning, waardoor het recht op kinderopvangtoeslag ook kan afwijken. 

Het coalitieakkoord bevat de ambitie voor een herziening van het huidige kinderopvangstelsel in 2025. In de stelselherziening wordt de hoogte van de kinderopvangtoeslag onafhankelijk van het verdiende inkomen. Het toeslagpercentage wordt 96% voor alle werkende ouders. Het toetsingsinkomen speelt geen rol meer in het herziene stelsel. Daarmee verdwijnt het eventuele verschil in toeslag dat uit de woonsituatie kan voortkomen. 

De Kamervragen zijn gesteld door het lid Maatoug (GroenLinks) over "berekeningen van het toetsingsinkomen voor de kinderopvangtoeslag".

Terug naar overzicht

Column: opvallende uitspraken week 41

Geschreven op 24 Nov 2022

Afgelopen week is een uitspraak gedaan dat er geen recht is op VPB-vrijstelling voor professionele ondersteuners bij stoppen-met-rokenprogramma.

Lees verder

De tweede nota van wijzigingen bij de overbruggingswet box 3 is naar de tweede kamer gestuurd.

Geschreven op 21 Nov 2022

Staatssecretaris Van Rij van Financiƫn heeft de tweede nota van wijziging bij de Overbruggingswet box 3 (36204) naar de Tweede Kamer gestuurd. De bewindsman wil een massaalbezwaarplusprocedure toevoegen.

Lees verder