Uw business sturen op basis van cijfers

Een greep uit fiscale en wetenswaardige informatie die ondernemers raakt

Na de kabinetsval en met de verkiezingen op 22 november a.s. in het vizier, komen de campagnes deze weken op gang. Meer dan ooit draait het om politieke keuzes voor een toekomstbestendig Nederland. Tijdens de verbouwing is de winkel gewoon open en treft het demissionaire kabinet beleidsmaatregelen. In deze blog een greep uit fiscale en wetenswaardige informatie die ondernemers raakt.

Coulance bij schuldakkoord verlengd

De Belastingdienst is langer coulant bij schuldakkoorden met ondernemingen over het saneren van schulden. De Belastingdienst stemt gewoonlijk alleen in met zo’n akkoord als zij minstens het dubbele ontvangt van wat andere schuldeisers krijgen. Nu gaat de fiscus akkoord met hetzelfde percentage als andere schuldeisers. Het idee achter de coulanceregeling is dat het voor andere schuldeisers aantrekkelijker is mee te werken aan een akkoord omdat de Belastingdienst genoegen neemt met minder. Dit beleid geldt al sinds 1 augustus 2022 en zou op 1 oktober dit jaar aflopen. Dat is nu verlengd tot 1 april 2024.

Invordering belastingschulden

De teller van de wegens corona uitgestelde belastingschulden van ondernemers staat in september nog altijd op 14,8 miljard euro. Sinds de start van de invordering sinds 1 oktober 2022 is er 5 miljard euro afgelost. Ca. 43.000 ondernemers ondernamen nog geen actie. Zij die niet reageerden op een brief van de Belastingdienst in juli, ontvangen dit najaar in eerste instantie een aanmaning. Als ook op deze aanmaning reactie uitblijft, volgt een dwangbevel. Sla je ook deze melding in de wind, dan kan de fiscus via een deurwaarder beslag laten leggen op goederen

Terug naar overzicht

Aangenomen moties Belastingplan 2025

Geschreven op 26 Nov 2024

De Tweede Kamer heeft op 14 november 2024 de volgende moties aangenomen die zijn ingediend bij de behandeling van het pakket Belastingplan 2025.

Lees verder

Kabinet streeft naar invoering nieuw kinderopvangstelsel per 1 januari 2027

Geschreven op 19 Nov 2024

Het nieuwe financieringsstelsel kinderopvang moet eenvoudiger zijn dan het huidige stelsel en de betaalbaarheid van kinderopvang voor ouders verbeteren. Deze doelen staan in de hoofdlijnenbrief ‘Nieuw financieringsstelsel kinderopvang: aan de slag!’ die door staatssecretaris Nobel van Participatie en Integratie naar de Tweede Kamer is gestuurd. De hoofdlijnenbrief dient als beleidsmatige basis voor het wetstraject. 

Lees verder