Uw business sturen op basis van cijfers

EINDEJAARSTIPS

Het jaar 2021 is bijna ten einde. Hieronder vindt u nog enkele fiscale tips die u nog voor het einde van het jaar zou kunnen uitvoeren.

Werkkostenregeling (WKR)

Heeft u de vrije ruimte al volledig benut voor uw werknemers? Wellicht heeft u nog wat ruimte over om belastingvrij een leuke kerstattentie voor uw werknemer aan te schaffen. Lees hier om uw vrije ruimte te berekenen.   

Investeringsaftrek

Jaarlijks kunt u voor investeringen boven de € 2.400 een beroep doen op de investeringsaftrek. Tot investeringen voor € 59.170 kunt u 28% extra in aftrek nemen. Mogelijk dat u nog een extra investering kunt doen om optimaal gebruik hiervan te maken. Lees hier verder. 

Verlaag BOX 3 vermogen

De rente op uw spaargeld is tegenwoordig nihil of zelfs negatief. Desondanks betaalt u toch belasting over uw vermogen. De peildatum voor de heffing is altijd 1 januari. Het kan derhalve fiscaal gunstig voor u zijn om het BOX 3 vermogen nog voor 1 januari a.s. te verlagen. Lees hier enkele tips om dit te kunnen doen.

Elektrisch rijden nog in 2021

Volgens het belastingplan 2022 zullen de bijtellingspercentages voor elektrische auto’s volgend jaar worden verhoogd met 4%. Indien u van plan bent om elektrisch te gaan rijden, is het raadzaam, indien nog mogelijk, om dit in 2021 te gaan doen. De bijtelling voor niet elektrische auto's zal 22% blijven.

Schenking kinderen voor woning

Zoals de kabinetsplannen er nu uitzien zal de zogenaamde “jubelton” worden afgeschaft. Hiermee kunnen ouders aan hun kinderen tot maximaal € 100.000 belastingvrij schenken indien dit wordt gebruikt voor de aanschaf van een huis. Het is nog onduidelijk wanneer dit zal worden afgeschaft. Indien u van plan bent een dergelijke schenking te doen is het raadzaam om hier niet te lang mee te wachten.

Verhoging eerste schijf vennootschapsbelasting 

Het opstaptarief voor de vennootschapsbelasting blijft 15%, maar gaat in 2022 gelden tot een belastbaar bedrag van € 395.000, dit was in 2021 € 245.000. Het meerdere wordt belast met 25,8%. Indien uw winst over 2021 hoger dan € 245.000 zal bedragen, loont het om te onderzoeken of uitstel van winst mogelijk is.

Terug naar overzicht

Middelingsregeling verdwijnt!

Geschreven op 20 Jan 2022

Volgens het coalitieakkoord gaat de middelingsregeling per 2023 verdwijnen. Met behulp van deze middelingsregeling kunnen belastingplichtigen jaren met een hoger inkomen compenseren met jaren met een lager inkomen om zodoende een tarief voordeel te behalen. Deze belastingfaciliteit gaat dus verdwijnen, lees hier verder.

Lees verder

Column: opvallende uitspraken

Geschreven op 17 Jan 2022

Deze week besteden we aandacht aan de uitspraak van het College van Beroep waarbij de opvolger van een familiebedrijf alsnog een hogere TVL-subsidie vanwege COVID-19 krijgt toegekend. Daarnaast bespreken we een interessante uitspraak met betrekking tot het effect van de coronapandemie op de hoogte van de huurwaarde met peildatum 1 januari 2019.

Lees verder