De hoogte van de omzetdrempel voor de kleineondernemingsregeling zal in ieder geval tot 2026 niet worden aangepast vanwege de inflatie. Dat schrijft staatssecretaris Van Rij van Financiën op vragen van de vaste commissie van financiën van de Tweede Kamer naar aanleiding van het wetsvoorstel Wet implementatie Richtlijn Kleineondernemingsregeling.
Momenteel kunnen Nederlandse kleine ondernemers die grensoverschrijdende prestaties verrichten de kleineondernemersregeling van een andere lidstaten niet toepassen. Dit heeft tot gevolg dat in de andere lidstaten registratie, aangifte en afdracht voor de BTW moet plaatsvinden. Het wetsvoorstel Wet implementatie Richtlijn Kleineondernemingsregeling maakt het mogelijk dat de Nederlandse kleine ondernemers de kleineondernemingsregeling van een andere lidstaten kunnen toepassen en vice versa, de kleine ondernemers uit andere lidstaten kunnen de Nederlandse ondernemingsregeling toepassen.
De staatssecretaris noemt als reden voor het niet verhogen van de omzetdrempel de aanzuigende werking van een eventuele verhoging van de omzetdrempel op kleine zelfstandigen en een verhoging van het budgettaire effect. Een aanpassing van de omzetdrempel zal in mindere mate gevolgen hebben op de complexiteit van de kleineondernemingsregeling. De hoogte van de omzetdrempel wordt geëvalueerd in 2026. De invoering van de Wet implementatie Richtlijn Kleineondernemingsregeling leidt tot een geraamde budgettaire derving van € 8 miljoen. De inwerkingtredingsdatum van de Wet implementatie Richtlijn Kleineondernemingsregeling kan per 1 januari 2025 worden gerealiseerd.
Terug naar overzicht
Geschreven op 26 Nov 2024
De Tweede Kamer heeft op 14 november 2024 de volgende moties aangenomen die zijn ingediend bij de behandeling van het pakket Belastingplan 2025.
Lees verderGeschreven op 19 Nov 2024
Het nieuwe financieringsstelsel kinderopvang moet eenvoudiger zijn dan het huidige stelsel en de betaalbaarheid van kinderopvang voor ouders verbeteren. Deze doelen staan in de hoofdlijnenbrief ‘Nieuw financieringsstelsel kinderopvang: aan de slag!’ die door staatssecretaris Nobel van Participatie en Integratie naar de Tweede Kamer is gestuurd. De hoofdlijnenbrief dient als beleidsmatige basis voor het wetstraject.
Lees verder