Uw business sturen op basis van cijfers

Er komt geen aanpassing van de omzetdrempel kleineondernemingsregeling vanwege inflatie

De hoogte van de omzetdrempel voor de kleineondernemingsregeling zal in ieder geval tot 2026 niet worden aangepast vanwege de inflatie. Dat schrijft staatssecretaris Van Rij van Financiën op vragen van de vaste commissie van financiën van de Tweede Kamer naar aanleiding van het wetsvoorstel Wet implementatie Richtlijn Kleineondernemingsregeling.

Momenteel kunnen Nederlandse kleine ondernemers die grensoverschrijdende prestaties verrichten de kleineondernemersregeling van een andere lidstaten niet toepassen. Dit heeft tot gevolg dat in de andere lidstaten registratie, aangifte en afdracht voor de BTW moet plaatsvinden. Het wetsvoorstel Wet implementatie Richtlijn Kleineondernemingsregeling maakt het mogelijk dat de Nederlandse kleine ondernemers de kleineondernemingsregeling van een andere lidstaten kunnen toepassen en vice versa, de kleine ondernemers uit andere lidstaten kunnen de Nederlandse ondernemingsregeling toepassen. 

De staatssecretaris noemt als reden voor het niet verhogen van de omzetdrempel de aanzuigende werking van een eventuele verhoging van de omzetdrempel op kleine zelfstandigen en een verhoging van het budgettaire effect. Een aanpassing van de omzetdrempel zal in mindere mate gevolgen hebben op de complexiteit van de kleineondernemingsregeling. De hoogte van de omzetdrempel wordt geëvalueerd in 2026. De invoering van de Wet implementatie Richtlijn Kleineondernemingsregeling leidt tot een geraamde budgettaire derving van € 8 miljoen. De inwerkingtredingsdatum van de Wet implementatie Richtlijn Kleineondernemingsregeling kan per 1 januari 2025 worden gerealiseerd. 

 

Terug naar overzicht

Column: Opvallende uitspraken week 39 2023

Geschreven op 29 Sept 2023

Afgelopen week is een uitspraak gedaan dat een professioneel mountainbiker loon geniet uit dienstbetrekking, geen winst uit onderneming.

Lees verder

Prinsjesdag 2023

Geschreven op 26 Sept 2023

Het kabinet heeft op Prinsjesdag haar plannen voor 2024 bekendgemaakt. Hieronder staan de belangrijkste gevolgen voor u als ondernemer. 

Lees verder