Uw business sturen op basis van cijfers

Factuur niet betaald? Vraag tijdig de BTW terug!

Tot en met 2017 kon u de BTW op niet betaalde facturen pas terugvragen nadat was vast komen te staan dat de vordering daadwerkelijk niet inbaar was. Dit is bijvoorbeeld in het geval van een faillissement van uw klant. Hier kon dus jaren overheen gaan, terwijl u de BTW wel reeds had afgedragen. Bovendien moest u hiervoor een apart verzoek indienen.  Vanaf 1 januari 2018 is deze regeling ingrijpend gewijzigd. Als uw klant uw factuur niet binnen een jaar heeft voldaan, kunt u nu de BTW al eerder terugvragen. Deze teruggave vraagt u in de reguliere aangifte van de periode volgend na een jaar na de vervaldatum van de factuur. U hoeft dus niet meer te wachten tot een uitspraak van een curator.

Let wel op! De belastingdienst gaat ervan uit dat u deze bedragen ook daadwerkelijk terugvraagt. Indien uw klant na een jaar alsnog betaalt, dient u ook alsnog de BTW af te dragen in de periode dat het bedrag is ontvangen. Wij adviseren u derhalve om in ieder geval na een jaar de BTW terug te vragen, om te voorkomen dat u dubbel de BTW afdraagt.

Neem contact op met uw adviseur indien u hier vragen over heeft.

Terug naar overzicht

Tijdelijke noodregeling voor zelfstandige ondernemers bekend gemaakt

Geschreven op 28 Mrt 2020

Het kabinet heeft de tijdelijke noodregeling voor zelfstandige ondernemers (Tozo) vrijdag 27 maart 2020 bekend gemaakt.

Lees verder

Ondernemers getroffen sectoren coronavirus kunnen tegemoetkoming aanvragen

Geschreven op 28 Mrt 2020

Vrijdag 27 maart 2020 is de regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren Covid-19 (TOGS) geopend. Bedrijven ontvangen een eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro om met name hun vaste lasten te kunnen betalen.

Lees verder