Groen beleggen is een effectieve manier om financiering te stimuleren van beleidsmatig wenselijke maar lastig financierbare innovatieve projecten. Met relatief weinig middelen komen heel veel financieringen tot stand. Dat schrijft de Minister van Infrastructuur en Waterstaat aan de Tweede Kamer.
Aanleiding is de verlaging van de vrijstelling groen beleggen van € 71.251 (2024) naar € 30.000 per belastingplichtige per 1 januari 2025. Deze wijziging is bij amendement in het Belastingplan 2024 opgenomen. Uitkomsten van onderzoek door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) naar de effecten van de maatregel laten zien dat de interesse in groen sparen en beleggen historisch hoog is. De onderzoekers verwachten gevolgen op drie onderdelen: een forse daling van het ingelegd vermogen; de fondsen zullen krimpen; een rem op (nieuwe) innovatieve en groene financieringen. De brief is een aanvulling op de brief van de Staatssecretaris van Financiën van 16 mei 2024 (V-N 2024/28.13) met een overweging de maatregel te beperken.
Terug naar overzichtGeschreven op 26 Nov 2024
De Tweede Kamer heeft op 14 november 2024 de volgende moties aangenomen die zijn ingediend bij de behandeling van het pakket Belastingplan 2025.
Lees verderGeschreven op 19 Nov 2024
Het nieuwe financieringsstelsel kinderopvang moet eenvoudiger zijn dan het huidige stelsel en de betaalbaarheid van kinderopvang voor ouders verbeteren. Deze doelen staan in de hoofdlijnenbrief ‘Nieuw financieringsstelsel kinderopvang: aan de slag!’ die door staatssecretaris Nobel van Participatie en Integratie naar de Tweede Kamer is gestuurd. De hoofdlijnenbrief dient als beleidsmatige basis voor het wetstraject.
Lees verder