Uw business sturen op basis van cijfers

Komt er nu dan eindelijke een eind aan de misleidende ‘van-voor’ prijzen?

Tegenwoordig is het fenomeen dat consumenten worden misleid door valse prijsvermindering bij iedereen bekend. Verkopers verhogen de prijs een korte tijd voor de prijs van een product of dienst verlaagd wordt. Hierdoor lijkt de korting groter en aantrekkelijk, terwijl in werkelijkheid de korting vaak maar uit een klein bedrag bestaat of dat er zelfs helemaal geen sprake is van een korting. Hier moet verandering in komen en daarom heeft de ministerraad ingestemd met het volgende voorstel: ‘het misleiden van consumenten met valse prijsverminderingen moet wettelijk worden aangepakt.’

Het wetvoorstel zal daarom ook bestaan uit een duidelijke regel waar een verkoper zich aan moet houden bij het verlagen van zijn prijs:

  • De oorspronkelijke prijs (de ‘van’ prijs) moet de laagste prijs zijn die de verkoper 30 dagen voorafgaand de aanbieding hanteert.

Toch zullen er in Nederland ook een aantal uitzonderingen zijn:

  • Mocht een verkoper een opeenvolgende prijsvermindering aanbieden, dan mag de verkoper blijven verwijzen naar de oorspronkelijke prijs waar hij bij de eerste vermindering naartoe verwijst.
  • Voor producten die snel bederven of beperkt houdbaar zijn mag als oorspronkelijke prijs de prijs worden gehanteerd die gold direct voorafgaand de prijsvermindering.
Terug naar overzicht

column: opvallende uitspraken week 23

Geschreven op 30 Jun 2022

Deze week is een uitspraak gedaan dat een geschatte BTW-naheffing terecht wordt vernietigd. Ook is er deze week een uitspraak gedaan dat er geen verlaagd BTW-tarief voor online sportdiensten komt.

Lees verder

Rechtsherstel box 3-heffing vooralsnog alleen voor bezwaarmakers

Geschreven op 28 Jun 2022

Het kabinet heeft besloten om het rechtsherstel voor de box 3-heffing over de jaren 2017–2020 in eerste instantie alleen toe te passen op de massaal bezwaarmakers en op alle belastingplichtigen waarvan de aanslagen nog niet onherroepelijk vaststaan. Dat staat in een brief van Staatssecretaris Van Rij aan de Tweede Kamer. Voor de toepassing van het rechtsherstel is gekozen voor de forfaitaire spaarvariant. 

Lees verder