Uw business sturen op basis van cijfers

Kleine ondernemers regeling (KOR) wordt aangepast

Als u als BTW-ondernemer op dit moment niet minder dan € 1.883 aan BTW bent verschuldigd heeft u recht op belastingvermindering, mits u een zelfstandige IB-ondernemer bent. Dit is de zogenaamde kleine ondernemers regeling, ofwel de KOR. Het kabinet is voornemens deze KOR per 1 januari 2020 aan te passen. Zo zal de KOR van toepassing worden voor alle ondernemers ongeacht de rechtsvorm. Dus bv’s, stichtingen en verenigingen zullen ook in aanmerking komen. Daarnaast zal de BTW-drempel worden vervangen door een omzetdrempel. Naar verwachting zal deze omzetdrempel € 17.500 per jaar bedragen. Blijft u binnen deze omzetgrens, dan hoeft u geen BTW-aangifte te doen en heeft u minder administratieve verplichtingen, zoals het bijhouden van een BTW-boekhouding. Deze regeling is met name gunstig voor als u bijvoorbeeld alleen ondernemer bent voor de exploitatie van zonnepanelen of een vakantiehuisje.

Let wel op! Er zijn ook nadelen verbonden aan de KOR. Als u meer BTW kunt aftrekken dan u moet afdragen, kunt u het negatieve saldo niet terugkrijgen. Met name als u van plan bent investeringen te doen, kan dit een nadelig effect hebben.

Terug naar overzicht

Column: Opvallende uitspraken week 39 2023

Geschreven op 29 Sept 2023

Afgelopen week is een uitspraak gedaan dat een professioneel mountainbiker loon geniet uit dienstbetrekking, geen winst uit onderneming.

Lees verder

Prinsjesdag 2023

Geschreven op 26 Sept 2023

Het kabinet heeft op Prinsjesdag haar plannen voor 2024 bekendgemaakt. Hieronder staan de belangrijkste gevolgen voor u als ondernemer. 

Lees verder