Uw business sturen op basis van cijfers

loon bij ziekte

Vervelend als een werknemer ziek wordt. In de eerste plaats voor de werknemer maar ook voor u als werkgever heeft dat consequenties. Niet alleen moet het werk worden opgevangen maar u wordt ook geconfronteerd met een loondoorbetalingsplicht en kosten voor re-integratie.

Hoe zit het ook al weer met het doorbetalen van loon bij ziekte?

Bij een vast contract verplicht de wet u om het loon van een zieke werknemer in de eerste 104 weken van ziekte voor 70% door te betalen. Er geldt daarbij een maximum voor werknemers die meer verdienen dan het maximumdagloon dat het UWV hanteert bij uitkeringen (per 1 juli 2018 bedraagt de maximale uitkering per dag 70% van € 211,42 = € 147,99). In de cao of arbeidsovereenkomst kunnen echter hogere percentages zijn overeengekomen waarbij ook het wettelijk maximum bedrag is losgelaten.

Als u de re-integratieplichten naleeft, heeft de werknemer na twee jaar ziekte niet langer recht op loon. De werknemer krijgt dan mogelijk een inkomen in de vorm van een WIA-uitkering

Een zieke werknemers heeft geen recht op loon tijdens (een bepaalde periode van) ziekte als hij/zij:

  • de ziekte zelf opzettelijk heeft veroorzaakt;
  • genezing belemmert of vertraagt;
  • onvoldoende meewerkt aan re-integratie;
  • zonder goede reden te laat een WIA-uitkering aanvraagt;
  • wezenlijke informatie heeft achtergehouden bij zijn aanstelling.

Bij andere vormen van arbeidscontracten (tijdelijk, oproep, ed) gelden afwijkende regels.

Terug naar overzicht

Aangenomen moties Belastingplan 2025

Geschreven op 26 Nov 2024

De Tweede Kamer heeft op 14 november 2024 de volgende moties aangenomen die zijn ingediend bij de behandeling van het pakket Belastingplan 2025.

Lees verder

Kabinet streeft naar invoering nieuw kinderopvangstelsel per 1 januari 2027

Geschreven op 19 Nov 2024

Het nieuwe financieringsstelsel kinderopvang moet eenvoudiger zijn dan het huidige stelsel en de betaalbaarheid van kinderopvang voor ouders verbeteren. Deze doelen staan in de hoofdlijnenbrief ‘Nieuw financieringsstelsel kinderopvang: aan de slag!’ die door staatssecretaris Nobel van Participatie en Integratie naar de Tweede Kamer is gestuurd. De hoofdlijnenbrief dient als beleidsmatige basis voor het wetstraject. 

Lees verder