Dat de marginale druk in het huidige stelsel van belastingen en toeslagen zeer hoog en soms zelfs hoger dan 100% kan zijn, is het gevolg van de stapeling van inkomensafhankelijke regelingen. Dat is een bekend onbedoeld gevolg van het huidige stelsel. Helaas is dat niet eenvoudig (volledig) op te lossen en heeft elke hervorming bijeffecten. Dat schrijft staatssecretaris Van Rij van Financiën in antwoord op Kamervragen.
De vragen waren gesteld door het lid Idsinga (VVD) over het opiniestuk “Alimentatie toont aan dat belastingstelsel anders moet”.
Er zou volgens Van Rij een grotere hervorming nodig zijn om dit effect te voorkomen die ofwel leidt tot het drastisch verminderen van de inkomensondersteuning aan lage en middeninkomens of gepaard gaat met zeer forse budgettaire gevolgen. Ook geldt dat aanpassingen leiden tot gevolgen voor de uitvoering.
In het opiniestuk is een voorbeeld opgenomen waarin de marginale druk van de alimentatieontvanger zeer hoog, zelfs iets boven de 100%. Een hoger bruto-inkomen leidt daardoor niet tot een hoger netto-inkomen en zelfs tot een iets lager netto-inkomen. De ex-partners houden gezamenlijk een lager netto-inkomen over dan als er geen partneralimentatie zou zijn. Daar staat tegenover dat de bijdrage vanuit het collectief door de partneralimentatie minder groot hoeft te zijn.
Terug naar overzichtGeschreven op 23 Jan 2025
In deze blog kijken we vooruit naar de mobiliteit in 2025, van autobelastingen tot de fiets van de zaak.
Lees verderGeschreven op 20 Jan 2025
In deze blog wordt je meegenomen door het financiƫle nieuws over 2025. Wil je hier meer van weten wat dit voor u zou kunnen betekenen? Lees dan onze blog.
Lees verder