Uw business sturen op basis van cijfers

Marginale druk hoger dan 100% niet eenvoudig op te lossen

Dat de marginale druk in het huidige stelsel van belastingen en toeslagen zeer hoog en soms zelfs hoger dan 100% kan zijn, is het gevolg van de stapeling van inkomensafhankelijke regelingen. Dat is een bekend onbedoeld gevolg van het huidige stelsel. Helaas is dat niet eenvoudig (volledig) op te lossen en heeft elke hervorming bijeffecten. Dat schrijft staatssecretaris Van Rij van Financiën in antwoord op Kamervragen.

De vragen waren gesteld door het lid Idsinga (VVD) over het opiniestuk “Alimentatie toont aan dat belastingstelsel anders moet”.

Er zou volgens Van Rij een grotere hervorming nodig zijn om dit effect te voorkomen die ofwel leidt tot het drastisch verminderen van de inkomensondersteuning aan lage en middeninkomens of gepaard gaat met zeer forse budgettaire gevolgen. Ook geldt dat aanpassingen leiden tot gevolgen voor de uitvoering.

In het opiniestuk is een voorbeeld opgenomen waarin de marginale druk van de alimentatieontvanger zeer hoog, zelfs iets boven de 100%. Een hoger bruto-inkomen leidt daardoor niet tot een hoger netto-inkomen en zelfs tot een iets lager netto-inkomen. De ex-partners houden gezamenlijk een lager netto-inkomen over dan als er geen partneralimentatie zou zijn. Daar staat tegenover dat de bijdrage vanuit het collectief door de partneralimentatie minder groot hoeft te zijn.

Terug naar overzicht

Column: opvallende uitspraken week 41

Geschreven op 24 Nov 2022

Afgelopen week is een uitspraak gedaan dat er geen recht is op VPB-vrijstelling voor professionele ondersteuners bij stoppen-met-rokenprogramma.

Lees verder

De tweede nota van wijzigingen bij de overbruggingswet box 3 is naar de tweede kamer gestuurd.

Geschreven op 21 Nov 2022

Staatssecretaris Van Rij van Financiƫn heeft de tweede nota van wijziging bij de Overbruggingswet box 3 (36204) naar de Tweede Kamer gestuurd. De bewindsman wil een massaalbezwaarplusprocedure toevoegen.

Lees verder