Uw business sturen op basis van cijfers

Marginale druk hoger dan 100% niet eenvoudig op te lossen

Dat de marginale druk in het huidige stelsel van belastingen en toeslagen zeer hoog en soms zelfs hoger dan 100% kan zijn, is het gevolg van de stapeling van inkomensafhankelijke regelingen. Dat is een bekend onbedoeld gevolg van het huidige stelsel. Helaas is dat niet eenvoudig (volledig) op te lossen en heeft elke hervorming bijeffecten. Dat schrijft staatssecretaris Van Rij van Financiën in antwoord op Kamervragen.

De vragen waren gesteld door het lid Idsinga (VVD) over het opiniestuk “Alimentatie toont aan dat belastingstelsel anders moet”.

Er zou volgens Van Rij een grotere hervorming nodig zijn om dit effect te voorkomen die ofwel leidt tot het drastisch verminderen van de inkomensondersteuning aan lage en middeninkomens of gepaard gaat met zeer forse budgettaire gevolgen. Ook geldt dat aanpassingen leiden tot gevolgen voor de uitvoering.

In het opiniestuk is een voorbeeld opgenomen waarin de marginale druk van de alimentatieontvanger zeer hoog, zelfs iets boven de 100%. Een hoger bruto-inkomen leidt daardoor niet tot een hoger netto-inkomen en zelfs tot een iets lager netto-inkomen. De ex-partners houden gezamenlijk een lager netto-inkomen over dan als er geen partneralimentatie zou zijn. Daar staat tegenover dat de bijdrage vanuit het collectief door de partneralimentatie minder groot hoeft te zijn.

Terug naar overzicht

Fiscale maatregelen Hoofdlijnenakkoord PVV, VVD, NSC en BBB

Geschreven op 21 Mei 2024

De informateurs Dijkgraaf en Van Zwol hebben met de fractievoorzitters van PVV, VVD, NSC en BBB de besprekingen over het hoofdlijnenakkoord afgerond. Met het hoofdlijnenakkoord zijn afspraken gemaakt over de financiƫn van de rijksbegroting.

Lees verder

Letselschade-uitkering is niet vrijgesteld van box 3-heffing.

Geschreven op 01 Mei 2024

Letselschade-uitkering is niet vrijgesteld van box 3-heffing.

Lees verder