Uw business sturen op basis van cijfers

Onderzoek kilometerregistratie voor betalen naar gebruik verschenen

Staatssecretaris Van Rij van Financiën heeft het onderzoek naar een systeem voor het betrouwbaar registreren van het aantal gereden kilometers voor het betalen naar gebruik aangeboden aan de Tweede Kamer.

In 2030 wordt een systeem ingevoerd van betalen naar gebruik voor alle personen- en bestelauto’s. Het betrouwbaar registreren van het aantal gereden kilometers is daarvoor essentieel. Daarom heeft het kabinet onderzoek laten doen naar de geschikte technische systemen voor deze registratie. 

In het onderzoek zijn verschillende systemen voor het registreren van gereden kilometers vergeleken op fraudebestendigheid, kosten, privacy van gebruiker, uitvoerbaarheid en gebruikersgemak. Tevens is gekeken naar manieren om het systeem in te voeren. 

Uit het onderzoek blijkt dat er meerdere manieren van kilometerregistratie zijn, zoals de bestaande kilometerteller of het inbouwen van een speciaal meet- en registratiekastje in de auto. Alle mogelijkheden hebben hun eigen voor- en nadelen. Om de voor- en nadelen van de verschillende systemen af te wegen gaat het kabinet in gesprek met stakeholders. Ook vindt begin 2023 vervolgonderzoek plaats voor de optie van het gebruik van de bestaande kilometerteller. 

Naar verwachting start medio 2023 een internetconsultatie over de wetgeving voor betalen naar gebruik.

Terug naar overzicht

Fiscale maatregelen Hoofdlijnenakkoord PVV, VVD, NSC en BBB

Geschreven op 21 Mei 2024

De informateurs Dijkgraaf en Van Zwol hebben met de fractievoorzitters van PVV, VVD, NSC en BBB de besprekingen over het hoofdlijnenakkoord afgerond. Met het hoofdlijnenakkoord zijn afspraken gemaakt over de financiƫn van de rijksbegroting.

Lees verder

Letselschade-uitkering is niet vrijgesteld van box 3-heffing.

Geschreven op 01 Mei 2024

Letselschade-uitkering is niet vrijgesteld van box 3-heffing.

Lees verder