Uw business sturen op basis van cijfers

Onderzoek kilometerregistratie voor betalen naar gebruik verschenen

Staatssecretaris Van Rij van Financiën heeft het onderzoek naar een systeem voor het betrouwbaar registreren van het aantal gereden kilometers voor het betalen naar gebruik aangeboden aan de Tweede Kamer.

In 2030 wordt een systeem ingevoerd van betalen naar gebruik voor alle personen- en bestelauto’s. Het betrouwbaar registreren van het aantal gereden kilometers is daarvoor essentieel. Daarom heeft het kabinet onderzoek laten doen naar de geschikte technische systemen voor deze registratie. 

In het onderzoek zijn verschillende systemen voor het registreren van gereden kilometers vergeleken op fraudebestendigheid, kosten, privacy van gebruiker, uitvoerbaarheid en gebruikersgemak. Tevens is gekeken naar manieren om het systeem in te voeren. 

Uit het onderzoek blijkt dat er meerdere manieren van kilometerregistratie zijn, zoals de bestaande kilometerteller of het inbouwen van een speciaal meet- en registratiekastje in de auto. Alle mogelijkheden hebben hun eigen voor- en nadelen. Om de voor- en nadelen van de verschillende systemen af te wegen gaat het kabinet in gesprek met stakeholders. Ook vindt begin 2023 vervolgonderzoek plaats voor de optie van het gebruik van de bestaande kilometerteller. 

Naar verwachting start medio 2023 een internetconsultatie over de wetgeving voor betalen naar gebruik.

Terug naar overzicht

Column: Opvallende uitspraken week 39 2023

Geschreven op 29 Sept 2023

Afgelopen week is een uitspraak gedaan dat een professioneel mountainbiker loon geniet uit dienstbetrekking, geen winst uit onderneming.

Lees verder

Prinsjesdag 2023

Geschreven op 26 Sept 2023

Het kabinet heeft op Prinsjesdag haar plannen voor 2024 bekendgemaakt. Hieronder staan de belangrijkste gevolgen voor u als ondernemer. 

Lees verder