Uw business sturen op basis van cijfers

Totale coronabelastingschuld bedraagt nog € 13,2 miljard

De uitstaande schuld binnen de coronabetalingsregeling bedraagt per 25 september 2023 nog € 13,2 miljard. De schuld bedroeg op 1 oktober 2022 € 19,6 miljard. Van de afname is € 4,6 miljard afgelost. Een deel van de afname, namelijk € 1,8 miljard, maakt nu deel uit van het reguliere toezicht door intrekking van de betalingsregeling. Dat schrijft staatssecretaris Van Rij van Financiën in de brief stand van zaken coronabelastingschuld aan de Tweede Kamer.

Ongeveer 27.000 ondernemers met een ingetrokken regeling kunnen nog om hulp vragen door bijvoorbeeld een saneringsverzoek te doen. Doen ze dat niet, dan volgt de reguliere invordering met uiteindelijk een beslag of faillissement. De eerste dwangbevelen zijn in oktober 2023 verzonden. Naast niet-betalers bevat deze groep ook ondernemers die meerdere betaaltermijnen hebben gemist en een kleinere groep die wegens het niet bijhouden van de lopende verplichtingen de regeling heeft verloren. In oktober 2023 volgen nog ongeveer 8000 intrekkingen.

Medio november 2023 krijgt een nieuwe groep van 30.000 ondernemers met structurele betalingsachterstanden in de coronabetalingsregeling of de nieuw opgekomen verplichtingen een waarschuwingsbrief.

Bij een saneringsakkoord neemt de Belastingdienst tot 1 april 2024 genoegen met hetzelfde uitkeringspercentage dat aan concurrente schuldeisers toekomt. De staatssecretaris roept ondernemers met een achterstand op om contact op te nemen met de Belastingdienst of andere hulpverlenende organisaties.

Terug naar overzicht

De bedragen en percentages zorgverzekeringswet 2024 zijn vastgesteld

Geschreven op 27 Nov 2023

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft het maximum bijdrageloon en -inkomen voor de heffing van de inkomensafhankelijke bijdrage (IAB) voor de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de percentages IAB Zvw voor 2024 vastgesteld.

Lees verder

Column: Opvallende uitspraken week 47 2023

Geschreven op 24 Nov 2023

Afgelopen week is een uitspraak gedaan er geen proceskostenvergoeding gegeven zal worden voor een processtuk vol met beledigende taal.

Lees verder