Een werknemer heeft recht op een transitievergoeding indien zijn of haar arbeidsovereenkomst minimaal twee jaar heeft geduurd en deze door de werkgever wordt beëindigd. Zeker in het geval van langdurige ziekte voelt deze betaling onrechtvaardig, immers de werkgever heeft reeds de verplichting om bij ziekte minimaal 70% van het salaris door te betalen. Vanwege deze onrechtvaardigheid heeft de wetgever gekozen voor een compensatieregeling.
Werkgevers die sinds 1 juli 2015 een transitievergoeding hebben betaald aan werknemers die na twee jaar ziekte zijn ontslagen, kunnen hiervoor bij het UWV een compensatie aanvragen. Het UWV is momenteel bezig om de regeling voor te bereiden, hierdoor is het nu nog niet mogelijk om een aanvraag in te dienen. Dit kan waarschijnlijk vanaf 1 april 2020. U heeft dan enkele maanden de tijd om de compensatie met terugwerkende kracht aan te vragen. Zorg dus dat u de administratieve bescheiden goed bewaart!
De compensatie zal in beginsel bestaan uit de betaalde transitievergoeding te vermeerderen met eventuele transitie- of inzetbaarheidskosten.
De wetgever maakt overigens geen onderscheid hoe de arbeidsovereenkomst is beëindigd, dus de regeling is zowel toepasbaar bij ontslag via de UWV/kantonrechter als ook bij ontslag in samenspraak (vaststellingsovereenkomst).
Let wel: indien u een hogere transitievergoeding overeenkomt dan waar de werknemer wettelijk recht op heeft, krijgt u alleen een compensatie voor het deel waar de werknemer recht op zou hebben gehad.
Terug naar overzichtGeschreven op 26 Nov 2024
De Tweede Kamer heeft op 14 november 2024 de volgende moties aangenomen die zijn ingediend bij de behandeling van het pakket Belastingplan 2025.
Lees verderGeschreven op 19 Nov 2024
Het nieuwe financieringsstelsel kinderopvang moet eenvoudiger zijn dan het huidige stelsel en de betaalbaarheid van kinderopvang voor ouders verbeteren. Deze doelen staan in de hoofdlijnenbrief ‘Nieuw financieringsstelsel kinderopvang: aan de slag!’ die door staatssecretaris Nobel van Participatie en Integratie naar de Tweede Kamer is gestuurd. De hoofdlijnenbrief dient als beleidsmatige basis voor het wetstraject.
Lees verder