Uw business sturen op basis van cijfers

Tweede Kamer wil nu geen boetes of taakstraffen voor niet registreren in UBO-register

Het Hof van Justitie EU doet de komende maanden uitspraak over de publieke toegankelijkheid van gegevens in het UBO-register. De Tweede Kamer wil dat tot deze uitspraak geen boetes of taakstraffen worden opgelegd voor het niet naleven van de UBO-registratieplicht. 

Een motie van die strekking is op 5 april 2022 door de Tweede Kamer aangenomen. 

Handhaving zou alleen risicogebaseerd moeten plaatsvinden, gericht op significante risico’s voor witwassen of andere strafbare activiteiten. De uitspraak van het Hof van Justitie EU kan leiden tot noodzakelijke wetswijzigingen. De Kamer verzoekt de regering deze uitspraak onverkort op te volgen. 

Het merendeel van de UBO’s was op de deadline van 27 maart 2022 niet geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. Bij ondernemers zijn zorgen over de privacy van gezins- en familieleden.

Terug naar overzicht

column: opvallende uitspraken week 23

Geschreven op 30 Jun 2022

Deze week is een uitspraak gedaan dat een geschatte BTW-naheffing terecht wordt vernietigd. Ook is er deze week een uitspraak gedaan dat er geen verlaagd BTW-tarief voor online sportdiensten komt.

Lees verder

Rechtsherstel box 3-heffing vooralsnog alleen voor bezwaarmakers

Geschreven op 28 Jun 2022

Het kabinet heeft besloten om het rechtsherstel voor de box 3-heffing over de jaren 2017–2020 in eerste instantie alleen toe te passen op de massaal bezwaarmakers en op alle belastingplichtigen waarvan de aanslagen nog niet onherroepelijk vaststaan. Dat staat in een brief van Staatssecretaris Van Rij aan de Tweede Kamer. Voor de toepassing van het rechtsherstel is gekozen voor de forfaitaire spaarvariant. 

Lees verder