Uw business sturen op basis van cijfers

Wat is voor u de optimale aftrek van de gemengde kosten?

Een vast percentage niet aftrekbaar of een vast bedrag niet aftrekbaar, wat is voor u de optimale aftrek van de gemengde kosten?

Niet alle kosten die u in de BV of als IB-ondernemer maakt voor inkomstenbelasting zijn volledig aftrekbaar. Maar wat bedoelen we precies met gemengde kosten? Gemengde kosten zijn voedsel, representatie en congressen.  Denk bijvoorbeeld aan drank voor op de werkvloer, een zakelijk etentje inclusief fooi, maar ook relatiegeschenken, bedrijfsuitjes, feestelijke bijeenkomsten, excursies en seminars. 

Als u een BV heeft, heeft u twee opties wat betreft de aftrek van de gemengde kosten.

Optie 1: U brengt een bepaald percentage niet in aftrek, voor de BV geldt een standaard percentage van 26,5% van de gemengde kosten dat niet in aftrek wordt opgenomen.

Optie 2: U kiest ervoor om een vast bedrag niet aftrekbaar te maken. Ook hierbij is vooraf al een bedrag vastgesteld, namelijk €4.800.

Welke optie voor u optimaal is hangt af van de hoogte van de gemengde kosten, als de gemengde kosten meer dan €18.113,- per jaar zijn kunt u het beste voor optie 2 kiezen.

Als u een IB-ondernemer bent, heeft u ook twee opties wat betreft de aftrek van de gemengde kosten.

Optie 1: U brengt een bepaald percentage niet in aftrek, voor een IB-ondernemer geldt een vast percentage van 20% van de gemengde kosten.

Optie 2: U kiest ervoor om een vast bedrag niet aftrekbaar te maken. Ook hier is een bedrag vooraf vastgesteld, namelijk €4.800.

Optie 2 is het meest gunstig als de gemengde kosten meer dan €24.000,- per jaar bedragen.

Terug naar overzicht

Column: opvallende uitspraken week 41

Geschreven op 24 Nov 2022

Afgelopen week is een uitspraak gedaan dat er geen recht is op VPB-vrijstelling voor professionele ondersteuners bij stoppen-met-rokenprogramma.

Lees verder

De tweede nota van wijzigingen bij de overbruggingswet box 3 is naar de tweede kamer gestuurd.

Geschreven op 21 Nov 2022

Staatssecretaris Van Rij van Financi├źn heeft de tweede nota van wijziging bij de Overbruggingswet box 3 (36204) naar de Tweede Kamer gestuurd. De bewindsman wil een massaalbezwaarplusprocedure toevoegen.

Lees verder