Uw business sturen op basis van cijfers

Wetswijziging vanaf 1 juli 2022

Vanaf 1 juli 2022 vinden er weer verschillende wetswijzigingen plaats. In dit artikel plaatsen we de belangrijkste wetswijzigingen voor jullie op een rijtje.

Betaald ouderschapsverlof werknemers

In de Europese wetgeving krijgen ouders de eerste 2 maanden oudersschapverlf voor een deel betaald. Deze regeling gaat per 2 augustus 2022 ook in Nederland in werking gesteld worden. Deze uitkering kan de werkgever via het UWV aanvragen onder de term betaald ouderschapsverlof. 

Werknemers kunnen 9 weken in het eerstelevensjaar van hun kind vergoeding aanvragen. Deze vergoeding is vastgesteld op 70% van het dagloon. Werknemers hebben recht op 28 weken ouderschapverlof, waarvan de eerste 9 deels uitbetaald worden. De overige 17 weken kunnen onbetaald worden opgenomen tot en met het zevende levensjaar.

Het minimumloon gaat omhoog

Met de huidige prijsstijging is een stijging in het minimumloon reeel. Het huidige minimumloon voor 21 jaar en ouder is €1725,- per jaar, dit zal verhoogd worden naar €1756,20 per jaar. 

Het betalingstermijn voor grootbedrijf gaat van 60 dagen naar 30 dagen

In 2017 was al vastgelegd dat grote bedrijven hun facturen binnen 60 dagen moeten betalen. Per 1 juli 2022 wordt dit verder teruggebracht naar 30 dagen. Grote bedrijven zijn organisaties met meer dan 250 werknemers, meer dan € 40 miljoen omzet of een balanstotaal hebben van meer dan € 20 miljoen. 

Voor zelfstandigen en kleinere bedrijven die moeilijkheden ondervinden bij het betaald krijgen van de uitstaande facturen is dit erg goed nieuws!

De BTW op energie wordt tijdelijk verlaagd

De overheid grijpt in op de hoog stijgende aardgas, electriciteit en stadsverwarming prijzen. Dit gaan ze doen door de BTW van 21 procent te verlagen naar 9 procent. De overheid doet dit om onder andere de ondernemers tegemoet te komen.

Digitaal je BV opzetten

Vanaf 1 augustus 2022 wordt het mogelijk om online je inschrijving van je BV te doen. Voorheen moest dit fysiek via een notariële akte, maar dit kan dus binnenkort anders. Via een digitale identificatie en en handtekening kan dit proces op afstand plaats gaan vinden.

Terug naar overzicht

Nederland heft over winst op basis van arm’s-lenghtbeginsel

Geschreven op 19 Mrt 2024

Nederland heft vennootschapsbelasting over dat deel van de winst van belastingplichtigen dat aan Nederland toerekenbaar is, aldus de Staatssecretaris van Financiën Van Rij, in reactie op Kamervragen.

Lees verder

Opvallende uitspraken: Kosten voor de opleiding fitnesstrainer zijn aftrekbaar als het beroep uiteindelijk niet wordt uitgeoefend..

Geschreven op 14 Mrt 2024

Hof Den Haag oordeelt, anders dan de rechtbank, dat de kosten van de opleiding Fitness Trainer 1 kwalificeren als aftrekbare scholingsuitgaven.  

Lees verder